uitgekomen wilgenkatjes2

“April doet wat hij wil” en dat is duidelijk te zien. Van buiten de tuin in lopen zonder jas, tot de hond uitlaten met de kraag van de jas hoog opgezet, alles op dezelfde dag … De verschillen zijn groot in deze tijd van het jaar.

De natuur laat haar kracht zien. In het weer, maar ook in de snelheid waarmee bomen uitbotten en planten groeien. Het ene moment in knop, het volgende moment volop bloeiend. Ieder jaar weer een wonder!

Ook wij mensen bezitten die enorme kracht, ook al vergeten we dat soms wel eens. Soms klinkt het ook bijna ‘not done’ om dat uit te spreken. Vooral daar waar heftige ziektes toeslaan en we alleen maar hulpeloos lijken toe te kunnen kijken.

Hebben we het vertrouwen nog wel dat het lichaam dat ook écht kan, gezond zijn? Eventueel met een beetje hulp?

De paniek slaat in het nieuws al snel toe als een virus de kop opsteekt. De roep om vaccins neemt evenredig toe. Veel onderzoeksgeld vindt zijn weg naar de ontwikkeling van steeds nieuwe geneesmiddelen. Geneesmiddelen TEGEN …. (vult u maar in).

Op het moment dat ik dit schrijf staat de praktijk aan de vooravond van de Week van de Homeopathie. Dit jaar is het internationale thema: “Homeopathie als preventieve geneeskunde”. In Nederland hebben we dat vertaald in “Voorkomen is beter dan genezen”. En dat biedt een mooie gelegenheid om het eens over die kracht in onszelf te hebben … die kracht die ons lichaam in staat stelt om zélf in het geweer te komen tegen verwondingen en ziektes: het ‘zelfgenezend vermogen’ dat vrijwel iedereen heeft. Gelukkig maar!

 

Hier wil ik het dan ook graag hebben over de mechanismes die het lichaam in zich heeft VOOR gezondheid! En daar valt veel over te zeggen, zinnige en minder zinnige dingen.

Wat in ieder geval een belangrijke centrale rol speelt bij het gezond worden en blijven is de weerstand. Wie kent dit woord niet! Maar wist je ook dat die weerstand eigenlijk bestaat uit 2 onderdelen?

  •  De afweer, die eigenlijk heel algemeen werkt. Verschillende delen van het lichaam werken samen om een zo goed mogelijke bescherming tegen ziektes en ziekteverwekkers te bieden. Voorbeelden van de daarbij betrokken weefsels zijn de huid, het maag/darmstelsel en de luchtwegen. Allemaal vormen ze een eerste filter tegen welke indringer dan ook. Alleen daarom al is het verstandig om met beleid keuzes te maken over wat je op je huid smeert, in je mond stopt en in wat voor omgeving je leeft en ademhaalt. Luister naar je lijf! Het geeft zélf vaak aan wat goed voor jóu is, en wat juist niet. Voldoende vitamines, mineralen en vezels zorgen ervoor dat dit systeem zijn werk zo goed mogelijk kan doen. Als de afweer in een goede conditie is, kan het zelf-genezende vermogen zijn wonderen verrichten.
  • De immuniteit is meer specifiek gericht tegen bepaalde ziekteverwekkers. Dit systeem zorgt voor aanmaak van antilichamen tegen lichaamsvreemde stoffen, bijvoorbeeld een virus. Als dit proces goed verloopt, zorgen de betrokken cellen ervoor dat immuniteit opgebouwd wordt tegen juist die ziekte. Zo krijgt een kind bijvoorbeeld over het algemeen maar 1 keer de waterpokken en wordt een mens maar één keer goed ziek van een bepaald griepvirus. Heb je dat doorgemaakt, dan ben je er immuun voor geworden. Een andere kinderziekte of een ander type griepvirus kun je dan helaas weer wel krijgen. Eigenlijk bestaat dit systeem uit een keten van reacties op een ziektekiem, en de eerste stap ligt in de mond- en keelholte waar de amandelen de onmisbare eerste barrière zijn. Opgezette amandelen en klieren zijn dus niet persé slecht. Integendeel eigenlijk … het is een teken dat het immuunsysteem hard aan het werk is! Het mooiste is als dit systeem het héle traject van immuun-vorming kan afmaken. Koorts kan daarbij een nuttige rol spelen, hoe vervelend het ook kan voelen …

Als de afweer goed is, helpt dat de immuunreactie weer. Dus gezond eten met voldoende vitamines en mineralen, en een gezonde leefstijl ondersteunen dat! En dat helpt een lichaam om zélf aan genezing te werken.

Een natuurlijke manier van genezen, zoals de klassieke homeopathie, heeft altijd als doel om juist dit proces te ondersteunen!

 

Zorg daarom, letterlijk en figuurlijk, goed voor jezelf …. Je lichaam is je er dankbaar voor!

 

 

 

 

"What if you were willing to offer what you truly have to offer to the world, that you have never been willing to be?."

- Gary Douglas -

Gary Douglas