IMG_0826

Op het moment dat ik dit artikel schrijf is de laatste dag van de zomervakantie aangebroken. Zes weken lang hebben we kunnen genieten van onze vakantiestructuur (lees: geen structuur …). We hebben het land van een andere kant bekeken, lekker veel geslapen en gedaan waar we zin in hadden. En dat was heerlijk! Maar, ook goed dat het nu weer ‘gewoon’ wordt. En dat er weer een doel in de dag komt. Vol frisse moed zijn plannen gemaakt en daar ga ik lekker mee aan het werk. Nieuwe dingen doen, oude dingen oppoetsen en verfraaien … Daar krijg ik energie van!

Maar wat als je zelfs na een periode van uitrusten nog geen energie hebt? Wat als het iedere dag weer een uitdaging is om op te staan? Wat als je wel kunt janken als je alleen al denkt aan weer een dag werken en zorgen?

Deze klachten kunnen voortkomen uit heel verschillende oorzaken. En voor een goede aanpak moet dan ook naar het totaalplaatje gekeken worden. Tóch is dat totaalplaatje niet meteen altijd even duidelijk en zijn er wat onderzoeken nodig.

Eerst … hoe kun je ernaar kijken?

Zo zullen door een arts allereerst een aantal lichamelijke aspecten bekeken worden. Voorbeelden daarvan zijn: hoe is de conditie van het hart en de bloedvaten, kunnen ze nog voldoende zuurstofrijk bloed rondpompen en vervoeren ? Zijn de longen in staat om voldoende zuurstof op te nemen? Kunnen de darmen hun werk goed doen en voldoende voedingsstoffen afgeven aan de bloedbaan (vitamines en mineralen)? Is er misschien sprake van bloedarmoede? Of van ziektes zoals Pfeiffer of Lyme? Of ….

Als deze lichamelijke onderzoeken weinig duidelijk maken, dan is vaak de conclusie dat het wel ‘tussen de oren’ zal zitten, en wordt de behandeling verder daarop gericht. Dat kan gedaan worden met behulp van een anti-depressivum (vaak een medicijn dat de opname van serotonine in het lichaam beïnvloedt). Een andere optie is het volgen van een mindfullness training of psycho-therapeutische gesprekken aan te gaan.

 

En dan … de visie van de klassiek homeopaat

En toch: klachten zijn voor een klassiek homeopaat NOOIT alleen maar lichamelijk of psychisch. Lichaam en geest werken altijd samen.

In een homeopathische benadering wordt altijd meteen gekeken naar dat geheel: alle lichamelijke en psychische aspecten worden in kaart gebracht en meegenomen in de behandeling. Waar nodig wordt gevraagd naar aanvullende onderzoeken op medisch gebied.

Deze holistische manier van kijken heeft als groot voordeel dat oorzaken en gevolgen in zijn samenhang worden gezien én aangepakt.

In het geval van extreme vermoeidheid (evenals bij andere ziektes) kijken we dus naar álle symptomen, leggen verbanden en maken zo zichtbaar waar de verstoringen liggen. Soms leidt dat tot heel verrassende uitkomsten die al heel wat losmaken. Thema’s kunnen al heel lang een rol spelen in een leven en soms ook generaties overstijgen. Thema’s die bij extreme vermoeidheid kunnen spelen zijn bijvoorbeeld: overvraagd worden, geen grenzen kunnen, willen of mogen stellen, groot plichtsbesef, hoge verwachtingen die men van zichzelf heeft en die aan anderen worden gesteld. En zo zijn er wel meer te vinden. Door een onverwachtse gebeurtenis kan het dan ineens gebeuren dat het lichaam aan de rem trekt: door gevoelig te worden voor een virus, of door écht compleet tot stilstand te komen in een flinke burn-out.

En ja, dat geheel kan heel goed behandeld worden met behulp van klassieke homeopathie. Door te beginnen bij de bron. Met een passend homeopathisch middel, coachende gesprekken en waar nodig supplementen. En van daaruit wordt gewerkt aan een lichaam en geest die samen weer kunnen bewegen en stromen.

En het mooie is dat heel vaak duidelijk wordt dat het lichaam een heel wijs instrument is: het brengt naar buiten wat er op een heel ander niveau al speelt. In een homeopathische behandeling leer je te luisteren naar je lijf en het op waarde te schatten. Dat is heel wat waard, toch?

"What if you were willing to offer what you truly have to offer to the world, that you have never been willing to be?."

- Gary Douglas -

Gary Douglas